Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Dieta grupy krwi - 0.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna -> Dieta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sylwii
Administrator



Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:23, 06 Kwi 2011    Temat postu: Dieta grupy krwi - 0.

Grupa 0 to najstarsza i najbardziej rozpowszechniona grupa krwi. Jej posiadacze żyli przeszło 40 tysięcy lat p.n.e., a żywili się upolowaną zwierzyną i roślinami. Ponieważ współcześni posiadacze grupy krwi 0 odziedziczyli po przodkach sprawny układ odpornościowy i trawienny oraz siłę fizyczną, zaleca się im wprowadzenie diety bogatej w proteiny. Przyjmowanie zbyt dużych ilości białka może skutkować nadkwasotą i by temu zapobiec należy włączyć do diety duże ilości warzyw i owoców. Dieta pomaga zapobiegać takim schorzeniom jak: zapalenie jelitowe, artretyzm, przewlekłe zmęczenie, niski poziom hormonu tarczycy.

Efekty diety

Trzymając się zasad diety, osoby z grupą krwi 0 mogą schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi 0. Dietę może stosować każdy, ponieważ dostarcza organizmowi wymaganych składników odżywczych i zaleca ćwiczenia fizyczne na odchudzanie.

Tyciu sprzyja:

pszenica, kukurydza, soczewica, fasola, kapusta, brukselka, kalafior, gorczyca, mleko.

Chudnięciu sprzyja:

ryby i owoce morza, sól jodowana, czerwone mięso, wątróbka, kapusta włoska, szpinak, brokuły.

Produkty wskazane

Mięsa i drób: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.

Owoce morza: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.

Jaja i nabiał: nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.

Oleje i tłuszcze: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.

Orzechy i pestki: pestki dyni, orzech włoski.

Fasole i inne rośliny strączkowe: fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".

Zboża: nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.

Chleb i grzanki: chleb esseński, chleb ezechiela.

Ziarna i makarony: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.

Warzywa: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.

Owoce: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.

Soki i napoje: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.

Przyprawy: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.

Herbatki ziołowe: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.

Używki: woda seltzera, woda sodowa

Inne przyprawy: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.

Dzień 1

Śniadanie: Omlet z jednego jajka ze świeżym szpinakiem i serem feta, herbatka z kozieradki.
Przekąska: Śliwki, herbata imbirowa.
Lunch: Plasterki zimnej jagnięciny ułożone na sałacie rzymskiej i polane sosem miętowym, mrożona herbata z owoców dzikiej róży.
Przekąska: Pałeczki marchwiowe.
Kolacja: Gulasz z wiejskich warzyw z fasolą , sałatka z dzikiego ryżu, plasterki świeżych brzoskwiń, nektarynek, fig i śliwek, herbatnik maślany.

Dzień 2

Śniadanie: Krakersy ryżowe z masłem migdałów i suszonych śliwek, herbata z sarsaparilli.
Przekąska: Jabłko z orzechami włoskimi i rodzynkami.
Lunch: Burger z indyka ze stopionym kozim serem cheddar, pieczony na grillu, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki, szklanka wody i soku ananasowego.
Przekąska: koktajl bananowy z mleka sojowego.
Lunch: Zupa kubańska z czarnej fasoli, szklanka wody i soku wiśniowego.
Przekąska: plasterki jabłka i koziego sera cheddar z chrupkami ryżowymi.
Kolacja: Kifta z warzywami z grilla, ryż brązowy z odrobiną masła, herbata ziołowa (dozwolone piwo lub wino).

Dzień 3

Śniadanie: Jajko sadzone z pilawem z brązowego ryżu, herbatka z kozieradki.
Przekąska: Bułeczki orkiszowe z bananem, herbata miętowa.
Lunch: Piersi kurczaka z grilla z czarnym sezamem razem z tostami z chleba orkiszowego, sałatką i pomidorem, śliwki, woda mineralna.
Przekąska: Nasiona dyni z sosem tamari, sok marchwiowo-jabłkowy.
Kolacja: Ryba pieczona po arabsku, sałatka z fasolki szparagowej, zielona lub ziołowa herbata.

Dzień 4

Śniadanie: Frittata ze szpinaku, herbata z kozieradki.
Przekąska: Świeże figi lub morele, mogą być też suszone, szklanka wody z cytryną.
Lunch: Zupa marchwiowo-imbirowa z curry, sałatka z sałaty i pomidorów, sok z suszonych śliwek i woda.
Przekąska: Ciasteczka z orzechami włoskimi, herbata żeń-szeń.
Kolacja: Makaron z zielonymi warzywami, sałatka cezara, tarta śliwkowa, herbata z owoców dzikiej róży.

Dzień 5

Śniadanie: Bułeczki bananowo-orzechowe, herbata z mąki pieprzowej.
Przekąska: Sok ze świeżej marchwi.
Lunch: Plastry pieczonej wołowiny, posypane smażoną cebulą, owinięte w liście sałaty rzymskiej, gruszki i orzechy włoskie, woda mineralna.
Przekąska: Chrupki ryżowe z masłem sojowo-orzechowym.
Kolacja: Duszony udziec cielęcy z cebulą i fenkułem, ryż, „płytko” smażony słodki groszek, kieliszek wina.

Dzień 6

Śniadanie: Gotowane jajko z chlebem Ezekiela, 1/2 grejpfruta i banan pokrojony w plasterki, herbata miętowa.
Przekąska: Orzechy włoskie, rodzynki i wiórki czekoladowe, woda mineralna.
Lunch: Burger z indyka, sałata z pomidorem, szklanka wody.
Przekąska: długie kawałki czerwonej papryki i sos curry do zamaczania, herbata żeń-szeń.
Kolacja: Indiański gulasz jagnięcy ze szpinakiem, ryż basmati, pikantny sos mango, herbata z kozieradki.

Dzień 7

Śniadanie: Naleśniki z mąki orkiszowej z konfiturami z borówek, banan pokrojony w pasterki, herbatka ze śliskiego wiązu.
Przekąska: Mieszanka studencka, woda mineralna.
Lunch: Sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie, woda z sokiem ananasowym.
Przekąska: Ciasteczka z orzechami włoskimi, herbata z mięty pieprzowej.
Kolacja: Gulasz cielęcy z fenkułem, pilaw z dzikiego ryżu i ryżu basmati, karczochy gotowane na parze, kieliszek wina.

Przykładowe przepisy

Pieczeń wołowa


Składniki: ok. 1,5 kg wołowiny, sól, pieprz do smaku, 6 ząbków czosnku, oliwa z oliwek extra virgin, liść laurowy.
Przygotowanie: Usunąć z mięsa kawałki tłuszczu i ułóż wołowinę w rondlu. Przyprawić i naciąć mięso, dodać posiekany czosnek i liść laurowy. Nasmarować oliwą z oliwek. Włożyć otwarty rondel do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 90 min. lub dopóki mięso nie będzie miękkie. Porcja na 6 osób.

Ciasto quinoa z sosem jabłkowym


Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych), suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 szklanki niesolonego masła lub 1/2 szklanki oleju canola-rzepakowego, 1 szklanka cukru lub syropu klonowego, 1 duże jajko, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dodać do 1/4 szklanki mąki rodzynki oraz orzechy i odstawić. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Oddzielnie połączyć masło lub olej z cukrem i jajkiem. Wymieszać wszystkie składniki i na końcu dodać owoce i orzechy. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.

Potrawka jagnięco-szparagowa

Składniki: 0,5 kg świeżych szparagów, 25 dag pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula, siekana, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz, sok z jednej cytryny.
Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, usuwając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu aż będzie jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min. lub do chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.

Sałatka ze szpinaku

Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 cebula dymka, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Umyć dokładnie szpinak. Posypać solą. Po paru minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.

Ryba pieczona po arabsku

Składniki: 1 duży halibut lub sieja (120-160 dag), sól i pieprz do smaku, 1/4 szklanki soku cytrynowego, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 duże cebule, posiekane i przyprawione oliwą z oliwek, 2 do 2 i 1/2 filiżanki sosu tahini.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210°C. Umyć rybę i dokładnie osuszyć. Posypać solą i polać sokiem cytrynowym. Pozostawić w zalewie na 30 min. Odsączyć rybę, wysmarować oliwą i ułożyć na rondlu. Wstawić do piekarnika na 30 min. Następnie posypać posiekaną cebulą przyprawioną oliwą z oliwek. Dodać sól oraz pieprz i piec w piekarniku do czasu, kiedy ryba będzie krucha (ok. 30-40 min.). Podawać na talerzu przystrojoną pietruszką i plasterkami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.

Granola klonowo-orzechowa

Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka nasion sezamu, 1/2 szklanki suszonych żurawin, 1/2 szklanki suszonych porzeczek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1/4 szklanki miodu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce połączyć owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodać olej i wymieszać. Dolać syropu klonowego oraz miodu i dobrze wymieszać do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelać miksturę do nasmarowane brytfanny i wstawić na 90 min. do piekarnika, co 15 min. mieszać aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studzić stopniowo.

Sałatka z fasolki szparagowej

Składniki: 45 dag zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, posiekanego, 2 do 3 łyżeczek soli.
Przygotowanie: Umyć dokładnie fasolkę i usunąć końcówki. Pociąć na 5 cm kawałki i gotować w wodzie aż będą kruche. Osuszyć. Po ostygnięciu ułożyć w salaterce. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.

Ciasteczka z wiórkami z chleba świętojańskiego

Składniki: 1/2 szklanki oleju canola-rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki owsa lub mąki z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone), szczypta kielichowca wonnego.
Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10-15 min., dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.

Kifta

Składniki: 1 kg mielonej jagnięciny, 1 duża cebula, siekana, 2 lub 2,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki pieprzu i kielichowca wonnego, 1 szklanka pietruszki, siekanej, 1/2 szklanki soku cytrynowego.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w mikserze bez pietruszki i soku cytrynowego. Na rożnie: układać porcje mięsa z przyprawami na szpikulec i opiekać. W piekarniku: uformować zrazy z mięsa. Włożyć je do rondla, a następ¬nie wstawić do rozgrzanego piekarnika (około 260°C). Piec aż uzyskają barwę brązową po obu stronach. Podawać gorące posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny.

Zalety:
stosowanie diety nie powinno przynieść nikomu szkody na zdrowiu.

Wady:
w dietach tego typu niezbędna jest wiara w ich działanie.

Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
moniczka




Dołączył: 13 Mar 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:18, 19 Mar 2012    Temat postu:

hmm całkiem fajne, dzięki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna -> Dieta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin