|
WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
outlaws13
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płońsk
|
Wysłany: Pon 15:12, 14 Mar 2011 Temat postu: Dieta w reumatologii. |
|
|
Być może nie wszystkie osoby zdają sobie sprawę z tego, że odpowiednia dieta nie musi być koniecznie związana ze schorzeniami układu pokarmowego lub alergią. Również w przypadku takich chorób jak dolegliwości reumatyczne właściwy jadłospis może pomóc nam walczyć z chorobą i na dłużej zachować sprawność fizyczną. Jest to związane przede wszystkim z tym, że otyłość i nadwaga dodatkowo obciążają osłabione chorobą stawy, które nie są w stanie utrzymać ciężaru ciała pacjenta. Ale niektórzy lekarze wskazują także na lecznicze działanie na organizm odpowiednio dobranego żywienia (na przykład diety wegańskiej bezglutenowej) w terapii takich chorób jak na przykład RZS lub łuszczyca, ponieważ dieta ta ma działanie przeciwzapalne oraz immunosupresyjne, jednak niewłaściwie stosowana może przyczynić się do wyniszczenia organizmu.
Dieta leczy
W przypadku chorób reumatycznych, które przy obecnym stanie medycyny, nie są niestety uleczalne, ważne jest stosowanie kompleksowego leczenia. Terapia powinna obejmować także różnorodna dietę, która dostarczy osłabionemu organizmowi wszystkich niezbędnych do życia i walki z chorobą mikroelementów i witamin. Na pewno nie zastąpią takiej diety żadne suplementy diety lub witaminy w kapsułkach, chociaż niewykluczone, że nasz lekarz zaleci nam także przyjmowanie dodatkowo takich preparatów. Trzeba jednak koniecznie pamiętać, że szkodliwy dla zdrowia jest zarówno nadmiar jak i niedobór tych składników odżywczych. Bez nich szybciej będzie rozwijać się osteoporoza, stan zapalny może się zaostrzyć, mogą też wystąpić objawy niedożywienia. Zbyt duża ilość witamin i minerałów może nasilić ból oraz przyspieszyć degenerację stawów. Dlatego tak ważne jest, aby dietę ułożył dla nas lekarz, który zna nasz konkretny przypadek, zwłaszcza jeżeli ma to być radykalna zmiana sposobu żywienia. Na pewno uwzględni ona także możliwe działania niepożądane przyjmowanych przez nas środków farmakologicznych związanych z terapią przeciwreumatyczną w stosunku do pozostałych organów ciała, a szczególnie zaś wątroby i nerek. Odpowiednio dobrany jadłospis pomoże lepiej chronić te ważne narządy.
Co jeść
Ze swojej strony powinniśmy starać się kupować żywność bez konserwantów i barwników, które niekorzystnie wpływają nawet na zdrowy organizm. W przypadku osób z chorobami reumatycznymi wolne rodniki powstające na skutek spożywania produktów wysoko przetworzonych mogą zwiększyć stan zapalny. Równie niekorzystne są w nadmiarze tłuszcze, które osłabiają układ krążenia i także sprawiają, że w stawach zapalenie się zaostrza. Znacznie lepiej jest w dietę włączyć produkty zbożowe, które powinny być podstawą naszej kuchni – jednak o wiele lepiej jest zdecydować się na ciemne pieczywo, brązowy ryż i kasze, niż bułki i makaron jajeczny. Ponadto pamiętajmy o owocach i warzywach, jajkach (ale uwaga na cholesterol) i przetworach mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, będącymi cennym źródłem wapnia dla zdrowia osłabionych chorobą kości. Aż wreszcie nie zapominajmy o często niedocenianych roślinach strączkowych, które zawierają przecież wiele białka lub o chudych mięsach i rybach. Trzeba też koniecznie sporo pić – oczywiście najlepiej wody, świeżych soków warzywnych i owocowych, maślanki, herbat ziołowych. Unikajmy za to kawy. Należy także ograniczyć ilość soli w przyprawianiu potraw, ponieważ powoduje ona zatrzymywanie wody i dodatkowo obciąża nerki (które muszą poradzić sobie także z usuwaniem z organizmu leków przeciwreumatycznych oraz przeciwbólowych).
Dieta ekstremalna
Amerykańscy i niemieccy lekarze opracowali ponadto dietę wegańską, bezglutenową, która ma według nich właściwości terapeutyczne. Jednak z uwagi na to, że obejmuje ona głodówki oraz bardzo ograniczony jadłospis po pierwsze nie może być wprowadzana poza kontrolą lekarza, a po drugie na pewno nie jest zalecana u wszystkich pacjentów. Dozwolone produkty to przede wszystkim surowa żywność (owoce, warzywa, orzechy, ziarna dyni lub słonecznika, kiełki), ale także np. suszone owoce oraz gotowane warzywa i jarzyny (m. in. w postaci zup), dodatkowo zboża nie zawierające glutenu czyli ryż, kukurydza, gryka i proso, brak jest tu cukru, soli, białek i tłuszczy zwierzęcych i generalnie dieta ta obejmuje potrawy z bardzo niewielką zawartością tłuszczu (w zasadzie dopuszcza się jedynie spożywanie oleju lnianego). W diecie tej zabronione jest także picie herbaty i kawy, ale pić należy oczywiście sporo. Posiłki spożywamy bezpośrednio po ich przygotowaniu. Dietę taką stosuje się z reguły około 3 m-cy a następnie stopniowo włącza inne rodzaje pokarmów.
Pamiętaj!
Powyżej przedstawione informacje nie mogą zastąpić porady lekarza i mają charakter wyłącznie informacyjny, oparty na powszechnie dostępnych źródłach. Należy także pamiętać, że u różnych osób choroby reumatyczne mogą przebiegać w zupełnie odmienny sposób, zalecenia lekarza mogą być w związku z tym bardziej zindywidualizowane i nie pokrywać się z informacjami przedstawionymi w powyższym artykule. Nie należy samodzielnie przerywać kuracji ani podejmować leczenia na własną rękę, ponieważ może to mieć negatywne skutki dla zdrowia.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
outlaws13
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płońsk
|
Wysłany: Pon 15:21, 14 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Inne źródło:
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
To, co jesz ma znaczenie
Do dzisiaj nie wiadomo dokładnie, jakie czynniki wywołują reumatoidalne zapalenie stawów (rzs), choć wiadomo, że pewną rolę odgrywają zarówno predyspozycje dziedziczne, jak i czynniki środowiskowe, takie tak dieta. Zaobserwowano bowiem pewne różnice pomiędzy funkcjonowaniem układu pokarmowego u osób dotkniętych tą chorobą, np. wzrost liczby bakterii z gatunku Clostridium perfingens, czy zwiększenie odsetka bakterii beztlenowych we florze jelitowej. Pierwotnie przypuszczano, że za chorobę odpowiada pomyłka organizmu, który własne antygeny rozpoznaje jako bakteryjne i zaczyna zwalczać. Obecnie wiadomo, że takie wyjaśnienie byłoby zbyt uproszczone.
Inną hipotezą była nadwrażliwość pokarmowa. Jedzenie, które spożywamy, nie są źródłem wyłącznie podstawowych związków - białek, cukrów, tłuszczów, witamin i minerałów. Wiele produktów roślinnych i zwierzęcych zawiera substancje, które wpływają na system przekazywania informacji pomiędzy komórkami układu odpornościowego. Wieprzowina, wołowa kiełbasa, mięso, pomidory i szpinak zawierają dużo histaminy - związku, który jest mediatorem zapalenia: jego wysokie stężenie jest dla organizmu sygnałem alarmowym, przyciągającym komórki odpornościowe i nasilającym proces zapalny. Inne produkty, np. truskawki czy czekolada, wprawdzie same nie zawierają histaminy, ale nasilają jej wydzielanie w organizmie człowieka. Związki o działaniu podobnym do histaminy zawierają także owoce cytrusowe.
Wiadomo również, że poważne zaburzenia pracy przewodu pokarmowego (owrzodzenia, krwawienia, a nawet perforację) mogą wywoływać niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ).
Czy jest specjalna dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów?
Rzs jest chorobą skomplikowaną, która wymaga leczenia kompleksowego, bo choć leków zsyntetyzowano wiele, łagodzą one tylko przebieg choroby i spowalniają jej rozwój. Z tego względu ponad 20 lat temu naukowcy szwedzcy rozpoczęli badania nad rolą leczenia dietetycznego w zwalczaniu tej choroby.
Od dawna wiadomo, że restrykcja kaloryczna, popularnie zwana głodówką, działa przeciwzapalnie i immunosupresyjnie: hamuje odpowiedź immunologiczną, z mniejsza syntezę mediatorów zapalenia (IL-2), zmniejsza liczbę i stopień aktywacji limfocytów CD4+. Eksperymenty wykazały, że pacjenci poddawani restrykcji kalorycznej odczuwali subiektywną poprawę, którą potwierdzały wyniki oznaczeń biochemicznych parametrów zapalenia. Niestety, po powrocie do normalnej, nawet najzdrowszej diety następował powrót do stanu sprzed głodówki.
Bardziej skuteczna wydaje się być dieta wegetariańska. W wielu niezależnych eksperymentach wykazano, że eliminacja mięsa łagodzi nasilenie rzs. W pierwszym z nich 40% pacjentów stosujących przez 9 miesięcy dietę wegetariańską spełniało kryteria poprawy ACR20 (opracowane przez American College of Reumatology kryteria skuteczności leczenia: zmniejszenie obrzęku co najmniej 20% obrzękniętych stawów oraz spełnienie co najmniej 3 z 5 dodatkowych kryteriów), podczas gdy w grupie kontrolnej spontaniczną poprawę odczuło tylko 4%. W innym eksperymencie stwierdzono poprawę u 44% chorych stosujących początkowo dietę wegańską, a następnie laktowegetariańską przez rok (w grupie kontrolnej: 8%). Skuteczność diety Dong, zwanej "dietą biednego Chińczyka" (eliminacja produktów mlecznych, czerwonego mięsa, cytrusów, pomidorów, ziół, alkoholu i kawy), została wykluczona. Rola wykluczenia kawy nie jest jednoznaczna. W niektórych badaniach stwierdzono dodatnią zależność między spożywaniem kawo albo kofeiny a rozwojem rzs; w innych taką korelację wykluczono; w jeszcze innych zaobserwowano zaostrzenie choroby tylko u tych pacjentów, którzy wypijali więcej niż 4 filiżanki kawy dziennie.
A co z suplementami?
Teoretycznie prawidłowo skonstruowana dieta nie wymaga stosowania suplementów, jednak w praktyce mało który pacjent z rzs ma siłę troszczyć się o idealne skomponowanie posiłków pod względem odżywczym. Warto więc rozważyć przyjmowanie suplementów diety. W organizmie substratem do syntezy związków przeciwzapalnych kwasy tłuszczowe omega-3. Dziesięć niezależnych eksperymentów dowiodło, że codzienna suplementacja tych kwasów w postaci oleju rybnego po 3 miesiącach znacząco zmniejszyła sztywność poranną i liczbę bolesnych stawów. Wydłużenie suplementacji do 6 miesięcy, połączone z redukcją spożycia kwasu arachidonowego (kwas omega-6, substrat do syntezy związków prozapalnych) umożliwiło zmniejszenie dawek glikokortykosteroidów i NLPZ. Równie korzystne działanie ma dieta śródziemnomorska, w której bardzo ważną rolę odgrywa oliwa z oliwek, zawierająca dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stwierdzono, że już po 3 miesiącach stosowania tej diety następuje złagodzenie stanu zapalnego, poprawa samopoczucia i witalności. Działanie przeciwzapalne wywiera również kwas GLA, znajdujący się w oleju z wiesiołka i oleju z ogórecznika. Należy on do grupy kwasów omega-6, jednak w połączeniu z odpowiednią podażą kwasów omega-3 nie nasila procesów zapalnych, lecz działa na nie hamująco. W badaniach udowodniono, że pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów odnosili szczególne korzyści, jeśli kwasy omega-3 przyjmowali łącznie z GLA. Nie udowodniono natomiast jednoznacznie korzystnego wpływu witamin o działaniu antyoksydacyjnym (A, C, D, E), flawonoidów i probiotyków, choć wiadomo, że mogą odgrywać pewną rolę w patogenezie tej choroby.
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
outlaws13
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płońsk
|
Wysłany: Pon 15:23, 14 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Dodałem te dwa posty tylko poglądowo, wiemy że na własną ręke to można co najwyżej sobie napluć
Po takie porady to do lekarza
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Irmo
Świeżak
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 21:49, 16 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
oj tam oj tam zaraz pluć
myślę że od diety dużo zależy ja np: lepiej się czuję gdy ograniczam nabiał taki jak sery jogurty i inne przetworzone badziewie
kiedyś słyszałam ciekawe zdanie że organizm sam wie czego potrzebuje i trzeba się w niego wsłuchać jednak według mnie jest też druga strona medalu skoro w jedzeniu jest taki składnik uzależniający jak glutaminian sodu to organizm będzie się domagał tego również
złoty środek to po prostu umiar i tyle
a dieta MNIEJ ŻREĆ jest najlepsza ha ha ha znaczy jeść żeby nie było że jestem niekulturalna
buziak
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo
Użytkownik
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:17, 17 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
może u niektórych się to sprawdza. ale np u mnie nie. nawet przy zwiekszonej aktywnosci fizycznej nie chudnę mniej jedząc. ja muszę mieć dietę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 17:41, 17 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
żeby schudnąć najlepiej dobrać dietę pod swój metabolizm wtedy jest skuteczna
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo
Użytkownik
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 18:00, 17 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
o tym mówię. tyle że u mnie musiał dobierać lekarz, bo ja naprawdę mam duży problem z metabolizmem. efekt wielu at brania antybiotyków garściami wręcz poza tym nigdy nie byłam chuda, więc.. ;]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
outlaws13
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płońsk
|
Wysłany: Czw 19:21, 17 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Nad moją dietą też już pracują i jak na razie zakazują.
Żegnaj mleczko, kawa rozp. i wiele innych naturalnie chemicznych kochanych art. spoż.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|