|
WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 7:54, 28 Kwi 2011 Temat postu: Słodzik - Twój wróg. |
|
|
Ręka do góry, kto nie lubi słodkich batoników i cukierków oblanych pyszną czekoladą. Wszelkiej maści łasuchy nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Dbający o linię sięgają po słodziki. Czy możliwe, aby ten substytut cukru rujnował nasze zdrowie? Przecież nawet dietetycy zalecają w dietach słodzenie kawy czy herbaty słodzikiem.
Wielu z nas myśli, że jeżeli jakaś substancja została dopuszczona do użytku, to nie może być trucizną. Jednak część lekarzy bije na alarm - sięganie po słodziki syntetyczne - np. silnie toksyczny aspartam - to jeden z najgorszych wyborów, jakich można dokonać. Inni są zupełnie przeciwnego zdania, wyrażając opinię, że jak dotąd nie przeprowadzono dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły wcześniej wspomnianym doniesieniom.
Przyczyna chorób
Jest prawnie dopuszczonym dodatkiem do żywności. Znajduje się w tysiącach produktów dietetycznych, napojach, gumach do żucia. Aspartam to jeden z najczęściej używanych słodzików. Dlaczego więc amerykańscy i europejscy lekarze od wielu lat toczą bój o wycofanie z produktów spożywczych zawierających sztuczną słodycz?
Przede wszystkim, zdaniem naukowców oraz lekarzy badających negatywne skutki wywoływane przez aspartam, spożywanie tego środka może wywołać lub zaostrzyć przebieg wielu poważnych chorób. Wymienia się nowotwory mózgu, stwardnienie rozsiane, epilepsję, syndrom chronicznego zmęczenia, chorobę Parkinsona, chorobę Alzheimera, zaniki pamięci, a nawet cukrzycę. Lekarze wspominają też o ślepocie, migrenach, depresji, zaburzeniach w życiu seksualnym, drażliwości, zawrotach głowy, nudnościach, przybieraniu na wadze, problemach z widzeniem, wysypkach, bezsenności, atakach niepokoju i niekontrolowanej agresji. Przeciwnicy słodzików podkreślają, że po odstawieniu chemicznego „dosładzacza”, wiele z dolegliwości mija.
Niebezpieczne związki
Czym jest ten tajemniczy środek chemiczny, którego należy się bać? Przede wszystkim aspartam to substancja prawie dwustukrotnie bardziej słodsza niż cukier przy niemal zerowej kaloryczności. To powoduje, że dla wielu łasuchów staje się wybawieniem. Tworzą go trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol.
Zacznijmy od ostatniego. Metanol rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd, gaz będący silną neurotoksyną, stosowany powszechnie w przemyśle do produkcji klejów, żywic i materiałów wybuchowych. Jest groźny, jednak równie niebezpieczne są pozostałe dwa związki. Kwas asparaginowy, a dokładniej jego nadmiar, powoduje napływ wapnia do komórek mózgowych i prowadzi do ich śmierci. Ta informacja powinna powstrzymać przed używaniem słodzika przez kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze i chorych na przewlekłe choroby. Z kolei fenyloalanina prowadzi do zmniejszenia serotoniny (hormonu szczęścia) w mózgu. Bez niego jesteśmy podatni na wszelkie zaburzenia emocjonalne.
Substancja pod lupą
Aspartam odkryto przypadkiem w roku 1965, kiedy James Schlatter, chemik zatrudniony w G.D. Searle Company, testował lek przeciw wrzodom żołądka.
Karierę na amerykańskim rynku zaczął robić w lipcu 1974 roku. Jednak po kilku miesiącach, po protestach lekarzy, został wycofany z rynku. Powrócił po siedmiu latach. Na dobre środek ten dopuszczono do stosowania w suchych wyrobach spożywczych w roku 1981, a w napojach gazowanych w roku 1983.
Od tamtej pory, za zezwoleniem Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), można go znaleźć w tysiącach „nietuczących” produktów. Europejski rynek był wobec aspartamu bardzie wstrzemięźliwy. Do czerwca 1990 r. w krajach Unii Europejskiej używanie go w produktach spożywczych wymagało specjalnego pozwolenia. Naukowcy z włoskiego instytutu badawczego Ramazzini stwierdzili w swym raporcie, że „aspartam jest potencjalnym czynnikiem rakotwórczym”. Badania przeprowadzone w Bolońskim Centrum Badań Nad Rakiem wskazały, że substancja, którą miliony ludzi codziennie słodzi poranną kawę, może powodować białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.
Wiele negatywnych opinii na temat aspartamu sprawiło, że tematem zajęła się już Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wszechobecną substancję ma też na oku polski Sanepid.
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 17:06, 26 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Napoje light mają mniej kalorii, ale nie są zdrowsze
Już od kilku lat panuje moda na picie napojów "light" - ponieważ reklamowane są jako nie zawierające cukru, wiele osób sądzie, że są zdrowsze i nie zagrażają naszej sylwetce. Piją je nawet ci, którzy są na diecie i próbują schudnąć. Czy jednak rzeczywiście takie napoje są dla nas korzystne?
Amerykańscy naukowcy postanowili sprawdzić, jaki faktycznie wpływ ma picie "lightów" na organizm człowieka. Wyniki nie są zachęcające. Choć kalorii przyswajamy mniej, to jednak tyjemy - i zapadamy na choroby układu krążenia i cukrzycę.
Prowadzone przez ostatnie dziesięć lat badanie na University of Texas wykazało, że napoje określane jako dietetyczne tak naprawdę nieszczególnie korzystnie wpływają na naszą wagę. Obserwowane przez naukowców osoby, które piły średnio dwa napoje light dziennie przybrały w tym okresie na wadze aż o 70% bardziej niż ci, którzy ich nie pili w ogóle.
Sytuacji nie poprawia wcale zamiana cukru na słodzik.
Aspartam, stosowany w tego rodzaju napojach, już sam w sobie podwyższa znacznie poziom glukozy we krwi, powodując zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Wykazany w analizach wzrost wagi jeszcze bardziej to ryzyko podnosi. A to jeszcze nie koniec problemów.
Analiza oparta na wynikach badań 2564 mieszkańców Manhattanu wykazała też, że napoje light wpływają negatywnie na nasz układ krążenia. Ryzyko problemów naczyniowych u pijacych je osób jest aż o 61% wyższe, drastycznie zwiększa się także odsetek zawałów serca i zatorów krążenia.
Co w takim razie powinniśmy pić?
Naukowcy opierając się na uzyskanych wynikach sugerują: zacznijmy dzień nie od napojów light, ale od naturalnych soków owocowych. W trakcie dnia zaś lepiej jest pić po prostu wodę mineralną, która nie tylko nie niesie ze sobą tych wszystkich zagrożeń, ale korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
źródło: Health Med News
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 18:57, 08 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Znalazłam zdrową alternatywę dla aspartamu. Jest to ksylitol. Polecam lekturę: h t t p : / / w w w . k s y l i t o l . c o m /
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 8:16, 09 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Tak masz rację. Również go polecam. Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
rolka
Dołączył: 15 Gru 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 10:23, 22 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Kurcze nie zastanawiałam się nigdy aż tak szczegółowo nad słodzikami. Faktem jest, że świadomie ich nie spożywam ale raczej przez paskudny smak aniżeli przez ich właściwości. Teraz już na pewno ich nie tknę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
husteczka
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 10:32, 22 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
to już lepszy jest zwykły cukier tylko w małych ilościach niż jakies przetważane sztuczne paskuctwo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 8:17, 23 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych] a może taka alternatywa
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
monika9cz
Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 17:17, 29 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Wszystkiego rodzaje sztuczne substancje słodzące, jak np. słodziki są bardzo negatywne dla naszego zdrowia. Najzdrowsza jest cukier owocowy - czyli fruktoza. Wiele ciekawych i wartościowych artykułów o zdrowej żywności jest tutaj: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aldona
Gość
|
Wysłany: Śro 11:18, 08 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Ksylitol jest naturalnym wyciągiem z brzozy, nie pozostawia dziwnego posmaku. Lepiej się rozpuszcza niż stewia. Ja zamawiam przez ksylitol. c o m Warto wejść na tę stronę, aby się dużo dowiedzieć
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kalina
Dołączył: 19 Wrz 2012
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 14:02, 18 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Ja na szczęście nie słodzę wcale , ale dobrze wiedzieć co nieco o tym ksylitolu.
ALe aspartam jest też w gumach do zucia. I teraz moje pytanie, czy są takie gumy, w składzie którch nie będzie tego paskudztwa?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
karolnowicki
Dołączył: 09 Lis 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 11:12, 14 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Też mam ten "luksus", że nie muszę słodzić i jest mi z tym bardzo dobrze:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
7pit_er
Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 9:36, 08 Paź 2013 Temat postu: |
|
|
karolnowicki napisał: | Też mam ten "luksus", że nie muszę słodzić i jest mi z tym bardzo dobrze:) |
ja również tak mam i dobrze mi z tym
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bogdanka
Świeżak
Dołączył: 14 Cze 2014
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 22:53, 16 Cze 2014 Temat postu: |
|
|
Ja zmieniłam cukier biały na brązowy. To na razie tyle, jeśli chodzi o ograniczenie cukru. Nigdy natomiast nie używam słodzików, jednak zdrowsze jest chyba naturalne, niż chemia... Do ksylitolu jeszcze się nie przekonałam...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
asha
Użytkownik
Dołączył: 27 Lip 2014
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 17:45, 27 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Wiecie coś więcej o tej stewii? Coraz więcej produktów się z tym pojawia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fortystan
Użytkownik
Dołączył: 23 Sty 2015
Posty: 154
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 10:47, 14 Wrz 2015 Temat postu: |
|
|
Podobno nie ma badań wykazujących że aspartam szkodzi ludziom. Musielibyśmy go spożywać w kilogramach co oczywiście jest niemożliwe. Tak czy siak wydaje mi się, że słodzik jest w dalszym ciągu mniej szkodliwy niż cuker
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|