|
WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:28, 25 Maj 2011 Temat postu: Pomidor zamiast tabletki na obniżenie cholesterolu. |
|
|
Zaburzenia gospodarki lipidowej, którego miarą jest wzrost stężenia cholesterolu w surowicy krwi, to istotne czynniki ryzyka miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego - choroby wieńcowej i zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy. Poziom cholesterolu we krwi należy więc obniżać.
Kiedy wykryje się nieprawidłowości, pacjent otrzymuje odpowiednie leki wyrównujące gospodarkę tłuszczy. Jak jednak twierdzą naukowcy, zamiast przyjmowania medykamentów, wystarczy przekonać się do walorów smakowych pomidorów.
Mówiąc o cholesterolu, zazwyczaj dzielimy go na "dobry" (HDL - o wysokiej gęstości) oraz "zły" (LDL - o niskiej gęstości). Mimo, że należy dbać o zachowanie właściwych proporcji między nimi, to leczenie ma na celu obniżanie zwłaszcza tego "złego" cholesterolu, LDL.
Badania sugerują jednak, że nie trzeba tego robić lekami.
Skutecznym sposobem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym może być po prostu włączenie do swojej diety sporej ilości pomidorów i ich przetworów. Do takiego wniosku doszli po analizie dostępnych danych Karin Ried i Peter Fakler z Uniwersytetu w Adelajdzie.
Analiza objęła studia z ostatnich 55 lat, naukowcy mieli więc spory materiał porónawczy. Jednoznacznie ustalili przy tym, iż spożywanie ponad 25 mg zawartego w pomidorach likopenu dziennie, pozwala zmniejszyć stężenie złego cholesterolu LDL aż o 10%.
Prawie jak leki.
Stopień obniżenia stężenia LDL jest w tym przypadku analogiczny, jak przy słabszych, przepisywanych pacjentom mającym lekko podwyższony cholesterol, leków. W przeciwieństwie do nich jednak, pomidory nie mają wielu skutków ubocznych, z jakimi borykają się osoby leczone farmakologicznie.
Naukowcy chcą teraz sprawdzić, czy jeszcze wyższe spożycie likopenu, na poziomie 25 - 44 mg dziennie, zapewni pacjentom dodatkowe korzyści dla ich układu krążenia.
źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|