|
WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:48, 16 Lut 2011 Temat postu: Walka z bólem. |
|
|
Imbir.
Imbir jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Dla każdego Azjaty to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo.
Przyprawa ta do niedawna kojarzyła nam się z piwem i ciasteczkami z amerykańskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawała smaku jedynie flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.
Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić nawet na bazarze, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.
Dlaczego zdrowy
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.:
Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.
Komu nie wolno
Imbir to bardzo ostra przyprawa, mająca drażniące działanie. Nie można się nią bezkarnie zajadać. Unikaj imbiru, jeśli jesteś w ciąży lub karmisz, chorujesz na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego, np. wrzody żołądka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks żołądkowy.
W kuchni
Popularny w Polsce suszony mielony imbir różni się smakiem od świeżego i nie można go używać wymiennie. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności owocom morza, polepsza smak mdłych potraw i tłustych mięs, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych. Pasuje też doskonale do pieczonych jabłek.
Imbir surowy zawsze trzeba obrać, a najlepiej zeskrobać nożem skórkę tylko z kawałka, którego będziemy używać. W żadnej potrawie nie powinno się go łączyć z ziołami, bo te kłócą się z jego aromatem. Świetnie za to komponuje się z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.
Uwaga: świeży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w słoiczku, w chłodnym i ciemnym miejscu.
Dla urody
Olejek imbirowy stosuje się w preparatach wyszczuplająco-modelujących, bo pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Pełen świeżości i egzotyki zapach imbirowy jest bazą wielu perfum. Imbirowa nuta często współgra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" męskim kosmetykom.
Wiele możliwości
W Polsce można kupić korzeń imbiru w całości i sproszkowany. W sklepach z orientalną żywnością dostępny jest imbir kandyzowany i marynowany - różowy i biały - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukać aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na półkach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkę i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas częściej występującym pod nazwą “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miękkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.
Informacje zaczerpnięte z [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 13:49, 16 Lut 2011 Temat postu: |
|
|
Naturalne metody na bolące stawy
Kiedy dokuczają ci bóle stawów, zamiast kolejnej tabletki, wykorzystaj naturalne domowe sposoby na reumatyzm. Sięgnij po napar, nalewkę, okłady i ciesz się zdrowiem!
Oto 6 sprawdzonych domowych sposobów na reumatyzm:
* Okłady z liści kapusty
Rozbij tłuczkiem świeży liść kapusty, przyłóż do bolącego miejsca, owiń folią i pozostaw na noc.
* Nalewka z agawy
Trzy rozgniecione liście agawy zalej spirytusem (100 ml). Po dwóch tygodniach smaruj tą mieszanką bolące stawy.
* Napar ze skrzypu
Zalej szklanką wrzątku dwie saszetki ziela, nakryj, wypij po 10 minutach. Kurację stosuj przez 2-3 tygodnie.
* Soki z warzyw
Przed posiłkiem wypij pół szklanki świeżego soku z selera, kapusty, marchewki i pietruszki.
* Łyżka oleju
Ssij codziennie przez 10 minut łyżkę oleju słonecznikowego tak, jakbyś płukała zęby. Pozostałość wypluj.
* Zmiana diety
Znacznie ogranicz spożycie mięsa i jego przetworów, bo twój organizm nie radzi sobie z wydalaniem toksyn.
Informacje znalazłam na stronie: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Sylwii dnia Śro 13:49, 16 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
outlaws13
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płońsk
|
Wysłany: Czw 19:03, 03 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Imbir jest ok ale tylko do wybranych deserów i potraw mięsnych , oczywiście dla mnie. Lubię lekki posmak imbiru i nic więcej. Znakomity do kuchni azjatyckiej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwii
Administrator
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 549
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 7:55, 04 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Ja dodaje do herbaty
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Irmo
Świeżak
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 23:56, 11 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
a ja do wszystkiego szczyptę do zupki szczyptę do sałatki do naleśników itp jest dobry do ogrzania organizmu jeśli ktoś używa pszennej mąki to dobrze jest też dodać troszkę imbiru do potrawy bo ta mąka zakwasza organizm...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo
Użytkownik
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 8:42, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
nie przesadźcie tylko z tą fobią 'zakwaszania' organizmu. 2 litry wody dziennie i nie ma żadnego problemu.
co do stawów - jako że mam jakieś słabsze stawy, które często ulegają jakimś drastycznym przygodom- próbuję je wspierać poprzez jedzenie galaret mówię tu o tzw 'nóżkach' czy innej kurze w galaretce z żelatyny. mówię o tym, bo odkąd zaczęłam je jadać 2-3 razy w tygodniu, przestały mi dokuczać bóle w stawach. można powiedzieć, że dzięki temu już ścian nie gryzę przed każdą zmianą pogody ;]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
outlaws13
Aktywny Użytkownik
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 264
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płońsk
|
Wysłany: Sob 8:56, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Najlepiej to jeść i robić to na co ma się ochotę a o resztę niech się martwią lekarze:)
(dostanie mi się za ten wpis i nawet wiem od kogo:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo
Użytkownik
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 8:58, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
hmmm ja nie będę bić. ale jestem na diecie proteinowej- oczywiście pod kontrolą lekarza- a jak wiecie zapewne ta dieta bardzo zakwasza organizm. wystarczyło zwiększyć ilość wody dziennie i nerki spokojnie filtrują jak trzeba i kwasicy nie ma
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Irmo
Świeżak
Dołączył: 05 Lut 2011
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 20:46, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
maleństwo zakwaszenie organizmu to nie fobia tylko fakt i sama woda tu nie wystarcza polecam [link widoczny dla zalogowanych] poczytać trochę fachowej literatury
pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Irmo dnia Sob 20:47, 12 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
malenstwo
Użytkownik
Dołączył: 08 Mar 2011
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 22:34, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
ale ja nie twierdzę, że nie jest to faktem. tylko, że jestem pod kontrolą dobrego lekarza i on raczej też jest fachowcem ;]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
monika9cz
Dołączył: 28 Cze 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 17:59, 29 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
W każdym przypadku prowadzenia inferencyjnej terapii w biosystem organizmu niezbędna jest konsultacja z odpowiednim lekarzem. Wiedza specjalistów jest gwarancją naszego zdrowia. Nie polegajmy na radach "z internetu" bądź "od znajomych".
Polecam:[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Festus
Dołączył: 06 Sty 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 19:41, 07 Sty 2015 Temat postu: |
|
|
W zestawie Teekanne Magic Winter jest herbatka imbirowa. Wypuścili takie zestawy na święta. Wspaniale nadają się na prezent. O dziwo dość powszechny w tym roku. Zawsze kupowało się w prezencie słodycze, czekolady, a w tym roku obdarowujemy się herbatkami smakowymi
Co do zakwaszenia organizmu to sporo można dowiedzieć się na [link widoczny dla zalogowanych] .
Nie jest to w cale egzotyczna choroba. Można doprowadzić do tego organizm chociażby poprzez antykoncepcję hormonalną.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kjujik
Dołączył: 04 Mar 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 12:52, 04 Mar 2015 Temat postu: |
|
|
A jak radzić sobie z z zakwaszeniem organizmu? ogólnie coraz więcej sie o tym słyszy. Ale czy faktycznie to jest przyczyną całego zła? czy faktycznie odkwaszę organizm spadnie mi ryzyko zachorowań na różne choroby i się będę lepiej czuła?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|