WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna
->
Dieta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
ZANIM ZACZNIESZ
----------------
Zasady Korzystania
Przywitaj się
Sprawy Techniczne
ZDROWIE I URODA
----------------
Choroby i schorzenia
Fitness
Dieta
Porady Domowe
Porady medyczne
Nowinki medyczne
Psychologia.
Skóra, włosy, paznokcie.
Prawa i przywileje pacjenta.
HYDEPARK
----------------
Daj się poznać
Humor
Rozrywka
O wszystkim i o niczym
Kącik dla naszych pociech
Kącik Twórczości
Giełda
----------------
Ogłoszenia
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Fortystan
Wysłany: Pon 8:15, 03 Sie 2015
Temat postu:
Moim zdaniem taka rozpiska ma jak najbardziej sens
KaskaKG
Wysłany: Pon 12:58, 09 Mar 2015
Temat postu:
ja nie wierze w te diety
KaskaKG
Wysłany: Pią 15:43, 06 Mar 2015
Temat postu:
ja nie wierze w te diety, to jest guzik prawda
perła
Wysłany: Czw 9:25, 28 Sie 2014
Temat postu:
Faktycznie pszenica zawsze i szkodziła ;p
Sylwii
Wysłany: Śro 9:09, 06 Kwi 2011
Temat postu: Dieta grupy krwi - AB.
Grupa AB jest najrzadziej spotykaną grupą krwi spośród czterech podstawowych rodzajów krwi. Powstała w wyniku wymieszania się ludności z grupą krwi A i B. Osoby z grupą AB są najbardziej przystosowane do współczesnych warunków życia, szczególnie do częstych zmian miejsca, klimatu i stylu odżywiania. Osoby z grupą krwi AB są silne fizycznie i mają doskonałą przemianą materii.
Dzięki zastosowaniu diety odchudzającej mogą oni zgubić kilka kilogramów, utrzymać prawidłową wagę i ograniczyć pojawienie się chorób.
Najczęściej spotykanymi dolegliwościami w grupie AB są:
schorzenia układu sercowo-naczyniowego,
astma,
zapalenie pęcherzyka żółciowego,
zaburzenia centralnego układu nerwowego,
infekcje wirusowe,
nowotwory; żołądka,
cukrzyca.
Podczas diety grupy krwi AB spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi AB. Dobrą dietę może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze, jak również zaleca aktywność fizyczną.
Dieta wg grupy krwi AB - tyciu sprzyja:
czerwone mięso,
fasola, kukurydza,
gryka,
pszenica.
Dieta wg grupy krwi AB - chudnięciu sprzyja:
ryby i owoce morza,
produkty mleczne,
zielone warzywa,
tofu,
ananas.
Produkty zalecane przy tej grupie krwi
Mięsa i drób:
baranina, indyk, jagnię, królik.
Owoce morza:
albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
Jaja i nabiał:
jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
Oleje i tłuszcze:
olej z oliwek.
Orzechy i pestki:
kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
Fasole i inne rośliny strączkowe:
fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona.
Zboża:
orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
Chleb i grzanki:
chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
Ziarna i makarony:
dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
Warzywa:
botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
Owoce:
ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
Soki i napoje
: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
Przyprawy:
curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
Herbatki ziołowe:
echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeń-szeń.
Używki:
kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
Inne przyprawy:
Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
Przykładowy jadłospis
Dzień 1
Śniadanie: płatki owsiane z suszoną żurawiną, syrop klonowy i mleko kozie, sok ananasowy, kawa,
Przekąska: szklanka mleka sojowego, winogrona,
Lunch: sałatka z tuńczyka z majonezem i kiełkami lucerny na chlebie żytnim, paluszki marchewkowe i selerowe, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: bułeczka orkiszowa z borówką, jabłko, zielona herbata,
Kolacja: wątróbka z grzybami i cebulą, pieczone ziemniaki z ziołami, duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem, szklanka wina.
Dzień 2
Śniadanie: omlet z jednego jajka z serem feta, pomidorem i bazylią, kromka chleba migdałowo ryżowego z konfiturami z moreli, 1/2 grejpfruta, kawa,
Przekąska: jogurt z plasterkami kiwi, zielona herbata,
Lunch: zupa cebulowa z chlebem francuskim i gruyere, mieszana sałatka,
Przekąska: kromka chleba ananasowego, wiśnie, herbata imbirowa,
Kolacja: gotowany red snajper, makaron szpinakowy z kalafiorem i czosnkiem, pokrojone na plasterki pomidory, ogórki i czerwona cebula z sosem vinegrette.
Dzień 3
Śniadanie: proso z rodzynkami i mlekiem sojowym, 1/2 grejpfruta, kawa,
Przekąska: garść orzeszków ziemnych, orzechów włoskich i chrupek czekoladowych, gruszka,
Lunch: sałatka z fasoli z czerwoną cebulą, serem kozim i cytrynowym, sosem vinaigrette, woda mineralna,
Przekąska: Baklava, kawa,
Kolacja: gulasz z królika z marchwią, ziemniakami, selerem i pasternakiem, duszony szpinak z czosnkiem, francuski chleb, sałatka z owoców tropikalnych.
Dzień 4
Śniadanie: jogurt z miodem, orzechami, rodzynkami, kawałki grejpfruta, zielona herbata
Przekąska: serek wiejski z ananasem, herbatka z owoców z dzikiej róży,
Lunch: tofu sardynkowe lub lasagna Tofu- Pesto, sałatka z zielonych warzyw, śliwki, herbata ziołowa.
Przekąska: ciasteczka z masłem z orzeszków ziemnych, brzoskwinia i morele,
Kolacja: pierś indyka z pikantnym sosem ananasowym, sałatka z dzikiego ryżu z orzechami włoskimi, szklanka białego wina.
Dzień 5
Śniadanie: 2 jajka ugotowane, świeże figi z kozim serem, tost z chleba z kiełków pszenicy z marmoladą grejpfrutową, zielona herbata,
Przekąska: szklanka mleka sojowo-ryżowego, jabłko,
Lunch: duszone owoce z serem risotta, sok papai,
Przekąska: pudding z chleba orkiszowego, kawa,
Kolacja: stek z tuńczyka z pomidorami wiśniowymi, brązowy ryż basmati, duszona rzepa, sałatka z zwiędniętych warzyw z serem kozim, woda mineralna.
Dzień 6
Śniadanie: sałatka cytrusowa, sok ananasowy, herbata imbirowa,
Przekąska: koktajl z suszonych śliwek i daktyli,
Lunch: Zupa z soczewicy, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną,
Przekąska: masło z orzeszków ziemnych na ryżowych krakersach, winogrona, kawa,
Kolacja: gulasz z królika, duszone warzywa zielone z czosnkiem, kawałek ciasta z gruszką, szklanka czerwonego wina.
Dzień 7
Śniadanie: pudding z chleba orkiszowego, winogrona, kawa,
Przekąska: szklanka mleka koziego, wiśnie i ananas,
Lunch: zupa miso z tofu, brązowy ryż, sałatka ogórkowa,
Przekąska: masło z orzeszków ziemnych na słodko, zielona herbata,
Kolacja: pieczone kotlety z jagnięcia, utłuczone słodkie ziemniaki, duszony kalafior z czosnkiem.
Przykładowe przepisy
Ciasteczka z tofu i sera (pieczone) (przepis Yvonne Chapman)
Składniki: 700 g sprasowanego tofu, 2/3 szklanki mleka sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Ciasto na placek: 3/4 szklanki zalecanej mąki (np. żytniej), 1/2 szklanki mąki z owsa, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki stołowe zimnej wody.
Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki.
Ciasto: Wymieszać suche składniki, dodać olej, później wodę i mieszać aż całość uzyska stałą konsystencję. Rozwałkować i pociąć na 20 cm kawałki. Zrobić wgłębienia w cieście widelcem po obu stronach. Wypełnić środek miksturą z tofu, piec w temperaturze 160°C przez 30 do 45 min. Porcja na 8 osób.
Omlet tofu
Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę 5-6 grzybów portobello, posiekanych, 200 g utartej szalotki 1 łyżeczka japońskiej mirin lub sherry, 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 1 łyżeczka stołowa świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin.
Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej mikstury i przykryć pokrywką patelnię. Dusić na małym ogniu przez około 15 min., aż jajka będą ugotowane. Następnie danie wyjąć z patelni i przyrządzić drugą część. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.
Ciastka z wiórkami z chleba świętojańskiego
Składniki: 1/2 szklanki oleju canola, 1 i 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej lub z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone).
Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny i rozgrzać piekarnik do temperatury 190oC. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 min., dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.
Tabbouleh
Składniki: 1 szklanka gotowanego prosa, 1 pęczek siekanej zielonej cebuli, 4 pęczki siekanej pietruszki, 1 pęczek siekanej mięty lub 2 łyżki stołowe suszonej mięty, 1 duży ogórek, obrany i posiekany, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sok z 3 cytryn, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: Wsypać proso do dużego naczynia. Dodać posiekane warzywa i dobrze wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryn i sól. Podawać na świeżych liściach zielonej sałaty. Całość tworzy smaczną przekąskę lub sałatkę piknikową. Porcja na 4 osoby.
Tofu sardynkowe
Składniki: 1 puszka sardynek bez ości, 2 plasterki (po 2,5 cm) średniego lub twardego tofu, 1/4 łyżeczki startego chrzanu, szczypta octu jabłkowego, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Ugnieść sardynki widelcem i połączyć z tofu. Dodać chrzan i ocet. Wymieszać dokładnie składniki. Formować nieduże kotleciki. Gotować je w oliwie w ciężkim rondlu aż do zbrązowienia po obu stronach. Można je również opiekać w ruszcie. Podawać z sałatą. Porcja na 2 osoby.
Lasagna tofu-pesto
Składniki: 450 g tofu zmieszanego z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 paczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 9 szklanek ryżu lub lasagna z makaronu orkiszowego, gotowane, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 1 szklanka wody.
Przygotowanie: Wymieszać tofu z jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Warstwę jednej szklanki sosu umieść w brytfannie 24 × 38 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać ser, a następnie sos. Powtarzać te czynności aż do zakończenia makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.
Zupa z soczewicy
Składniki: 2 kostki bulionu warzywnego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, curry, papryka słodka, sól, pieprz.
Przygotowanie: Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucić 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucić szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawić curry (ok. 2 łyżek), papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie pokroić cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażyć na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodać ją do gotującej się zupy curry z soczewicą. Zupę curry z soczewicy gotować na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 min. Podawać ciepłą.
Zupa cebulowa
Składniki: 2 duże cebule, 1 marchewka, 4 łyżki białego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju (dzięki temu masło się nie przypali), pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki, sól, pieczywo francuskie, ser gruyere (lub ew. inny miękki).
Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto brązowa. Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać wino. Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce. Zupę podawać gorącą, z grzanką, posypaną serem.
Zalety diety grupy krwi AB:
– ciekawostka socjologiczno-żywieniowa;
Wady grupy krwi AB:
– jeśli ktoś wierzy w związek grupy krwi z potrzebami żywieniowymi, to brak.
Źródło:
http://abczdrowie.pl/
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin