WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM
Forum poświęcone dbaniu o zdrowie, alternatywnym sposobom leczenia, oraz szeroko rozumianej profilaktyce.
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum WELLNESS - Zdrowie, Profilaktyka, Medycyna Niekonwencjonalna - FORUM Strona Główna
->
Dieta
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
ZANIM ZACZNIESZ
----------------
Zasady Korzystania
Przywitaj się
Sprawy Techniczne
ZDROWIE I URODA
----------------
Choroby i schorzenia
Fitness
Dieta
Porady Domowe
Porady medyczne
Nowinki medyczne
Psychologia.
Skóra, włosy, paznokcie.
Prawa i przywileje pacjenta.
HYDEPARK
----------------
Daj się poznać
Humor
Rozrywka
O wszystkim i o niczym
Kącik dla naszych pociech
Kącik Twórczości
Giełda
----------------
Ogłoszenia
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Sylwii
Wysłany: Pią 7:54, 22 Kwi 2011
Temat postu:
Sernik marmurkowy z pomarańczowo - korzenną nutą
Składniki:
Masa jasna:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
przyprawa do sernika z wanilią i kardamonem
12,5 dag cukru
2 jajka
Masa ciemna:
20 dag czekolady – ja użyłam czekolady pomarańczowej
20 dag masła
3 jajka
25 dag cukru
12,5 dag mąki – ja użyłam mieszanki jasnych mąk pszennej i orkiszowej
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Składniki jasnej masy ukręcić na gładki krem mikserem na wolnych obrotach.
Przygotować ciemną masę. Pokruszoną czekoladę i masło roztopić w rondelku cały czas mieszając. W misce ubić jajka z cukrem, dodać sos czekoladowy, wymieszać, dodać przesianą mąkę i znów wymieszać.
Do natłuszczonej formy wlać 3/4ciasta czekoladowego, na wierzch wlać krem serowy, a na niego resztę ciasta czekoladowego. Trzonkiem łyżki lekko wymieszać ciasto by powstał marmurkowy wzór. Piec ok 40 minut.
Sylwii
Wysłany: Pią 7:52, 22 Kwi 2011
Temat postu:
Schab pieczony w ziołach po włosku
Składniki:
1 kg schabu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka grubej soli morskiej
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka goździków
torebka do pieczenia
moździerz
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu i natrzeć mięso.
Mięso włożyć do torebki do pieczenia, zacisnąć klipsem i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc do marynowania.
Torebkę z mięsem umieścić w brytfance. Piec ok 60 minut w 180st.
Sylwii
Wysłany: Pią 7:50, 22 Kwi 2011
Temat postu:
Zakwas na żurek
Składniki:
pół szkl mąki żytniej
szklanka przegotowanej wody
1-2 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
ewentualnie skórka żytniego chleba na zakwasie
Wykonanie:
W naczyniu szklanym lub glinianym mąkę, rozkrojone ząbki czosnku i przyprawy zalewamy wodą, wrzucamy skórki chleba.
Przykrywamy gazą lub muślinowym kawałkiem ściereczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Po tym czasie zakwas będzie już kwaśny.
Należy wtedy wyjąć skórki chleba a zakwas wstawić do lodówki by czekał na ugotowanie z niego żurku.
Sylwii
Wysłany: Pią 7:48, 22 Kwi 2011
Temat postu:
Jajka z koperkiem
Składniki:
jajka
majonez
sól, pieprz
świeży koper
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i ucieramy z majonezem przyprawiając solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Powstałą pastę szprycujemy lub nakładamy łyżeczką do połówek białek. Dekorujemy gałązkami koperku.
Sylwii
Wysłany: Pią 7:47, 22 Kwi 2011
Temat postu:
Jajka faszerowane kiełkami
Składniki:
jajka
majonez
sól, pieprz
kiełki – ja użyłam kiełków lucerny
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i ucieramy z majonezem przyprawiając solą i pieprzem. Mieszamy z kiełkami (część zostawiając do dekoracji).
Powstałą pastę nakładamy łyżeczką do połówek białek. Dekorujemy kiełkami.
Sylwii
Wysłany: Pią 7:46, 22 Kwi 2011
Temat postu: Coś na stół wielkanocny.
Jajka z wędzoną papryką po hiszpańsku
Składniki:
jajka
majonez
łagodna wędzona papryka w proszku
sól
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i ucieramy z majonezem przyprawiając duża ilością papryki i odrobiną soli.
Powstałą pastę szprycujemy do połówek białek. Dekorujemy szczyptą wędzonej papryki w proszku.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin