Autor Wiadomość
Sylwii
PostWysłany: Pią 7:54, 22 Kwi 2011    Temat postu:

Sernik marmurkowy z pomarańczowo - korzenną nutą

Składniki:

Masa jasna:
40 dag twarogu trzykrotnie mielonego
przyprawa do sernika z wanilią i kardamonem
12,5 dag cukru
2 jajka

Masa ciemna:
20 dag czekolady – ja użyłam czekolady pomarańczowej
20 dag masła
3 jajka
25 dag cukru
12,5 dag mąki – ja użyłam mieszanki jasnych mąk pszennej i orkiszowej

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180C.
Składniki jasnej masy ukręcić na gładki krem mikserem na wolnych obrotach.
Przygotować ciemną masę. Pokruszoną czekoladę i masło roztopić w rondelku cały czas mieszając. W misce ubić jajka z cukrem, dodać sos czekoladowy, wymieszać, dodać przesianą mąkę i znów wymieszać.
Do natłuszczonej formy wlać 3/4ciasta czekoladowego, na wierzch wlać krem serowy, a na niego resztę ciasta czekoladowego. Trzonkiem łyżki lekko wymieszać ciasto by powstał marmurkowy wzór. Piec ok 40 minut.
Sylwii
PostWysłany: Pią 7:52, 22 Kwi 2011    Temat postu:

Schab pieczony w ziołach po włosku

Składniki:
1 kg schabu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka grubej soli morskiej
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka goździków
torebka do pieczenia
moździerz

Wykonanie:
Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu i natrzeć mięso.
Mięso włożyć do torebki do pieczenia, zacisnąć klipsem i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc do marynowania.
Torebkę z mięsem umieścić w brytfance. Piec ok 60 minut w 180st.
Sylwii
PostWysłany: Pią 7:50, 22 Kwi 2011    Temat postu:

Zakwas na żurek

Składniki:
pół szkl mąki żytniej
szklanka przegotowanej wody
1-2 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
listek laurowy
ewentualnie skórka żytniego chleba na zakwasie

Wykonanie:
W naczyniu szklanym lub glinianym mąkę, rozkrojone ząbki czosnku i przyprawy zalewamy wodą, wrzucamy skórki chleba.
Przykrywamy gazą lub muślinowym kawałkiem ściereczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Po tym czasie zakwas będzie już kwaśny.
Należy wtedy wyjąć skórki chleba a zakwas wstawić do lodówki by czekał na ugotowanie z niego żurku.
Sylwii
PostWysłany: Pią 7:48, 22 Kwi 2011    Temat postu:

Jajka z koperkiem

Składniki:
jajka
majonez
sól, pieprz
świeży koper



Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i ucieramy z majonezem przyprawiając solą i pieprzem. Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Powstałą pastę szprycujemy lub nakładamy łyżeczką do połówek białek. Dekorujemy gałązkami koperku.
Sylwii
PostWysłany: Pią 7:47, 22 Kwi 2011    Temat postu:

Jajka faszerowane kiełkami

Składniki:
jajka
majonez
sól, pieprz
kiełki – ja użyłam kiełków lucerny

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i ucieramy z majonezem przyprawiając solą i pieprzem. Mieszamy z kiełkami (część zostawiając do dekoracji).
Powstałą pastę nakładamy łyżeczką do połówek białek. Dekorujemy kiełkami.
Sylwii
PostWysłany: Pią 7:46, 22 Kwi 2011    Temat postu: Coś na stół wielkanocny.

Jajka z wędzoną papryką po hiszpańsku

Składniki:
jajka
majonez
łagodna wędzona papryka w proszku
sól

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Delikatnie wyjmujemy żółtka i ucieramy z majonezem przyprawiając duża ilością papryki i odrobiną soli.
Powstałą pastę szprycujemy do połówek białek. Dekorujemy szczyptą wędzonej papryki w proszku.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group