Autor Wiadomość
Fortystan
PostWysłany: Pon 10:30, 28 Wrz 2015    Temat postu:

Pierwsze słyszę o takim sposobie Wink
mahonia
PostWysłany: Wto 18:24, 02 Wrz 2014    Temat postu: serek na katar

Polecam specjalność Śląska i kresów. Twaróg smażony z kminkiem. Twaróg trzymamy w temperaturze pokojowej przez kilka dni, kilka razy dziennie mieszając, aż dojrzeje i zrobi się lepki i ciągnący. Potem smażymy na małej ilości masła dodając kminku. Nie wolno doprowadzić do wrzenia! Ponieważ nasze twarogi są chemicznie zabezpieczone przed psuciem można dodać szczyptę sody by przyspieszyć dojrzewanie. Nie należy przesadzić z ilością sody bo powoduje gorzki smak.
Szczypanie oczu podczas jedzenia tego sera jest zjawiskiem naturalnym, babcia mówiła że to najlepiej robi na katar Smile

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group